KONKURS “Wybierz składniki i stwórz swoją unikalną potrawę z makronem Novelle”

Masz nowatorski pomysł na wykorzystanie warzywnych makaronów NOVELLE? Zapoznaj się z listą składników, stwórz kreatywne danie i zgłoś je do konkursu! Do wygrania aż 6 fantastycznych nagród!

Zapraszam Was do udziału w zabawie polegającej  na przedstawieniu pomysłu/przepisu na innowacyjne danie, do przygotowania którego użyjecie dowolny makaron warzywny marki Novelle oraz wybrane składniki z listy podanej poniżej:

Dynia, papryka, kukurydza, pomidor, por, pietruszka, cebula, marchewka, seler, liście sałat, jabłko, śliwka, gruszka, suszone owoce, orzechy, sery, jajko, śmietana.

Do Waszych kompozycji możecie użyć również następujące składniki pomocnicze: dowolne przyprawy/zioła, tłuszcze, a także cytrynę, czosnek, musztardę i ocet.

UWAGA! DANIE NIE MUSI BYĆ SAŁATKĄ! Niech poniesie Was fantazja! Czekamy również na zupy, przekąski, zapiekanki, sosy z makaronem, a nawet desery!

Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki dania (nie trzeba podawać konkretnych ilości), a także opisać sposób jego przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia potrawy wraz z opakowaniem wykorzystanego makaronu warzywnego – nie jest to jednak wymóg konieczny.

Makarony warzywne NOVELLE możecie nabyć w sklepach sieci Auchan, Carrefour, Kaufland, Żabka, EuroCash, a także w delikatesach internetowych i na Allegro. W zabawie biorą udział następujące makarony: Makaron Novelle 100% mąki z czerwonej soczewicy, Makaron Novelle 100% mąki z ciecierzycy, Makaron Novelle 100% mąki z zielonego groszku oraz Makaron Novelle Wysokobiałkowy.

Swoje pomysły przedstawiajcie w komentarzu poniżej lub w poście ogłaszającym konkurs na FB: KLIK KLIK. Konkurs trwa do 31 października do godziny 23:59:59, a wyniki zostaną ogłoszone do 10 listopada 2021 r.

A jeśli chcecie zobaczyć, jakie składniki ja połączyłam z makaronem NOVELLE to zapraszam tutaj: KLIK KLIK.

Nagrodzonych zostanie aż 6 autorów najciekawszych propozycji.

NAGRODA GŁÓWNA – torba termiczna MONBENTO Cocoon Jungle o wartości 155 PLN, zestaw woreczków bawełnianych na owoce i warzywa z logotypem NOVELLE (3 wymiary) oraz zestaw makaronów NOVELLE.

5 x WYRÓŻNIENIE tj. zestaw woreczków bawełnianych na owoce i warzywa z logotypem NOVELLE (3 wymiary) oraz zestaw makaronów NOVELLE.

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

Wyniki konkursu

Serdecznie dziękujemy za wszystkie niesamowicie oryginalne propozycje. Choć nagrodzonych mogło zostać aż 6 osób to wybór Zwycięzców był niezwykle trudny. Finalnie, po burzliwych naradach decyzje zostały podjęte i przedstawiam je poniżej.

Nagroda główna trafia do:
Magdaleny Kaczmarek

Wyróżnienia:

  1. Ula Kacperczyk
  2. Ela Połowniak
  3. Mariola Grzęda
  4. Aleksandra Szczepańska
  5. Zuzanna Koziara

GRATULACJE!!! Wszystkich nagrodzonych, którzy zgłaszali swoje prace na blogu proszę o kontakt drogą mailową (justa@justasalad.pl) natomiast Ci z Was, którzy zamieścili prace na FB proszę o wiadomość prywatną na fanpage’u. W wiadomościach prześlijcie proszę adres do wysyłki nagrody, numer telefonu oraz treść oświadczenia, o którym mowa w regulaminie.

9 komentarzy do "KONKURS "Wybierz składniki i stwórz swoją unikalną potrawę z makronem Novelle""

  • comment-avatar
    Żona Wrona 29 października 2021 (16:53)

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
    Szykujemy pomidorki, kulki mozzarelli, czarne oliwki oraz kukurydzę.
    Przygotowujemy oliwę bazyliowa: blendujemy oliwę z garścią świeżej bazylii, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.
    Na talerz wykładamy makaron, pomidorki, czarne oliwki, kulki mozzarelli i kukurydzę.
    Całość polewamy oliwą bazyliową.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 października 2021 (16:56)

      Mniam, musi być pyszna!

  • comment-avatar
    Michał Gil 26 października 2021 (12:56)

    Nadałem makaronowi NOVELLE drugie oblicze. Na przełamanie jesiennej szarugi – kolorowa frittata z jego udziałem. Do jego przygotowania potrzebowałem:
    100 g makaronu wysokobiałkowego NOVELLE
    6 jajek
    ćwierć czerwonej cebuli
    zieloną część pora
    1/4 małej dyni hokkaido
    100 g sera feta
    kilka suszonych pomidorów
    olej z suszonych pomidrorów
    suszone przyprawy: czosnek, sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra w płatkach
    Wykonanie frittaty zacząłem od upieczenia dyni pokrojonej w kostkę z dodatkiem oleju oraz ziół w 200 stopniach przez około 25 minut. W międzyczasie ugotowałem makaron al dente, pokroiłem cebulę w piórka, pora, ser oraz ubiłem jajka na jednolitą masę. Po delikatnym ostudzeniu dyni, w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem ułożyłem makaron, dynię oraz część sera feta i zalałem je masą jajeczną. Wierzch dania uwieńczyły kolorowe dodatki – czerwona cebula, zielony por, feta oraz paseczki suszonych pomidorów. Moją frittatę piekłem 20 minut w 180 stopniach pod przykryciem oraz 10 minut bez przykrycia z termoobiegiem. Smakowała obłędnie a jej kolory przyjemnie komponowały się z jesiennym widokiem zza okna.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 26 października 2021 (13:03)

      Świetny pomysł! Dziękuję! 🙂

  • comment-avatar
    MySmallTravels 25 października 2021 (12:09)

    Kto z nas nie zna słynnego makaronu z serem:) Dziś przedstawię Wam go w zupełnie innej odsłonie – w postaci serniczka 🙂

    Składniki:
    🍝Opakowanie Makaronu Novelle Food 100% z mąki z czerwonej soczewicy
    🧀1 kg twarogu
    🥚1 jajko
    🥚1 żółto
    🥃30 ml oleju
    🍯3-4 łyżki płynnego miodu
    🥮1 opk. budyniu śmietankowego

    Makaron gotujemy 7-8 min i przelewamy zimną wodą. Odcedzamy i wsypujemy na dno tortownicy. Jajka miksujemy z miodem. Dodajemy do mieszanki twaróg, olej oraz budyń. Miksujemy wszystko do połączenia się składników i powstania gładkiej konsystencji. Masę serową wylewamy na makaronowy spód. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika – pieczemy 30 min w 180 stopniach, a następnie 90 min w 120 stopniach.
    Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na min. 8h, aby sernik stężał. Smacznego🤩

    PS. Makaron po ugotowaniu jest czerwony – po upieczeniu w serze robi się… 🤩 Sami sprawdźcie🥳

    • comment-avatar
      Just a SALAD 25 października 2021 (12:12)

      Ależ oryginalne! Dziękuję!

  • comment-avatar
    Magdalena Sz. 21 października 2021 (10:31)

    Moją propozycją na jesienne podwieczorki jest kompozycja smaków, które nierozerwalnie kojarzą się z tą porą roku. Wymyśliłam taki oto deser, przekąskę, spełniającą się również w roli drugiego śniadania. Wkomponowałam do niego makaron Novelle wysokobiałkowy jako smakowe urozmaicenie i estetyczne przybranie słodkiego poczęstunku. Dwa jabłuszka z domowego ogródka, które tryskały z radości czerwonym rumieńcem pozbawiłam ogonków i wydrążyłam w nich miejsce na pyszne dodatki. Twaróg ze śmietanką i cynamonem znalazły się na samym dnie owoców. Kolejną warstwą były skarmelizowane śliwki wraz z podprażonymi orzechami włoskimi, doprawione nutą kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. To wszystko wieńczy krateczka upleciona z makaronu NOVELLE ugotowanego al dente, muśniętego rozkłuconym jajem z posypką z cukru trzcinowego. Jabłuszka w takiej aranżacji piekły się 15 minut w 200 stopniach, do zarumienienia makaronu. Podałam je ze śliwkami na ciepło, skarmelizowanymi wraz z nasionami chia. Takim pysznym deserem raczyłam się w towarzystwie popołudniowej kawy i promieni zachodzącego jesiennego słońca.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 21 października 2021 (13:19)

      Świetna! Dziękuję!

  • comment-avatar
    Dorota Narloch 11 października 2021 (21:02)

    Na naszych talerzach jesień pełną parą😋😋
    JESIENNY MAKARON
    SKŁADNIKI:
    🔵50g makaronu z zielonego groszku @novellefood
    🔵50g makaronu z czerwonej soczewicy @novellefood
    🔵1/4 dyni hokkaido
    🔵1/4 cukinii
    🔵2 – 3 ząbki czosnku
    🔵10 pomidorków koktajlowych
    🔵natka pietruszki
    🔵garść orzechów włoskich i pestek dyni
    🔵sól, pieprz
    🔵oliwa
    🔵oliwa o smaku orzechów włoskich

    WYKONANIE:
    1️⃣Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
    Dynię kroimy w małą kostkę (nie obieramy), cukinię również. Układamy na papierze do pieczenia, lekko solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy czosnek (nie obieramy) i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczemy 15 – 20 minut, aż dynia będzie miękka.
    2️⃣W tym czasie gotujemy makaron, siekamy i prazymy orzechy wraz z pestkami dyni. Siekamy natkę pietruszki.
    3️⃣Po upieczeniu wyciskamy zabki czosnku na talerzyk i widelcem rozdrabniamy. 4️⃣Dodajemy do makaronu razem z pieczonymi warzywami. Dodajemy natkę, trochę oleju smakowego lub oliwy i mieszamy. Posypujemy i prażonymi orzechami i ziarnami.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny